lunes, 23 de noviembre de 2009

Tirant Lo Blanc

La bella Agnès: quines són les virtuts que posseeix? Heu de llegir el primer paràgraf. Al segon hi trobareu una expressió que ho resumeix tot, quina?

“Agnès és la més agraciada donzella que jo hagi vist mai. Aquesta elegant dama, si bé portava vestits que valien el preu d'una ciutat, no pensava sinó a donar-los, així com les joies i les altres coses que ella tingués: de tan gentil condició era!”

“Gran vàlua, tant en llinatge com en molta bellesa, gràcia i saber, com en totes aquelles altres virtuts que es deixen reconèixer en un cos més angèlic que humà”

Carmesina: al primer paràgraf s'explica com se n'enamora Tirant. Segur que ho podeu relacionar amb una de les característiques de l'amor que heu vist a la pàgina anterior. Quina característica física de Carmesina atrau més a Tirant?

L'amor virtuós: Que s'esdevé quan un senyor "molt favorit e cavaller molt virtuós" estima una donzella, per la qual fa danses, justes i batalles. És el tipus d'amor que s'acosta més al dels trobadors.

Tirant es sent atret per els majestuosos pits de la princesa, que centren la seva atenció en la seva primera encontra amb el rei.

Ara podeu mirar quina concepció general de l'amor domina a la novel·la. En el primer cas, parla el senyor de Vilesermes, enamorat de la bella Agnès. El segon i el tercer es refereixen a Tirant. Torneu a la pàgina anterior i relacioneu el que acabeu de llegir amb les característiques de l'amor de què parlen els tres primers paràgrafs.

"l'amor és una passió que comença amb la contemplació de la bellesa de l'altre sexe". TIRANT LO BLANC

Tenim, doncs, la bellesa. I la mirada de l'enamorat com a primer pas per introduir-se en el camí de l'amor. Però l'amor és una passió, i això vol dir també patiment. L'amor comportarà, per tant, un grau elevat de sofriment i serà viscut i descrit com una malaltia. TIRANT LO BLANC

com el lliurament (sobretot espiritual) i l'obediència a la persona estimada COMTE DE LES VILESERMES

AMOR A DISTÀNCIA

Penseu un moment en la vostra pròpia experiència. Us sembla que actualment funciona algun tipus d'amor de lluny?

Actualment les relacions a distancia son més fàcils gràcies als diferents avenços tecnològics, com el telèfon o l’internet. En canvi en l’època de Tirant ho trobo molt difícil ja que l’únic mètode de comunicació eren les cartes, i aquestes podien trigar mesos a arribar.

Quines diríeu que han estat les relacions més reeixides? Per què?

Les relacions més reeixides han estat aquelles que en la novel·la han arribat a realitzar l’acte sexual. Però entre aquestes que consideraríem que són: Tirant i Carmesina, Diafebus i Estefania i l’emperadriu i Hipòlit. Les dues que es poden considerar verdaderament correspostes son les de Tirant i Diafebus, els quals abans realitzen unes noses cegues per demostrar el seu amor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario